Info Adicional
L’Institut Lluís Domènech i Montaner es troba a la Zona Franca de Barcelona i escolaritza alumnes dels diferents CEIPs d’aquesta zona del districte Sants-Montjuich.
Va començar a funcionar el curs 1996-1997 amb el 1r nivell de l’ESO i va anar creixent any rere any fins arribar a completar les etapes d’ESO i Batxillerat. El centre ofereix tres línies a l’etapa d’educació obligatòria i dues línies a la postobligatòria que atenen alumnes del batxillerat humanístic, social, científic i tecnològic.
Treballem per donar resposta als nous requeriments educatius i socials que el món d’avui en dia ens planteja, intentant formar ciutadans que participin activament en l’organització social del seu entorn més immediat. Per aconseguir aquest objectiu els professors i professores fem de mediadors entre els sabers culturals socialment organitzats i els alumnes que els han d’assolir.
En un lloc en el que conviuen els i les adolescents, les seves famílies i el professorat és obvi que la convivència es tot un repte. La regulació que en fem ve donada pel Decret de Drets i Deures de l’alumnat. Però més enllà d’aquest i per superar la punició, el centre s’ha dotat d’una estructura que intenta regular la convivència en els casos de conflicte. Com a idees motor d’aquesta estructura es troben el diàleg i la mútua comprensió a més de la necessària col·laboració de les famílies. Aquesta estructura, com és lògic i necessari, està subjecta a modificacions en funció de les avaluacions anuals que es fan en acabar cada curs.
En la nostra tasca educativa diària es posa sovint de manifest que el nostre alumnat no és exclusivament un grup d’individualitats aïllades. Cada persona és producte de la seva història personal i familiar, de la seva escolarització anterior, de les seves relacions amb l’entorn més immediat. Cal no oblidar que els i les adolescents són membres d’una generació i estan sotmesos a un conjunt de transformacions evolutives. Es troben en un procés de construcció de la identitat i per això assagen i experimenten en els seus entorns vitals, com ara l’àmbit escolar. Per tots aquests motius donem molta importància a la informació provinent dels centres de Primària on els/les nostres alumnes han cursat la primera part de l’educació obligatòria. També donem molta importància a la relació amb les famílies perquè la mútua col·laboració sempre repercuteix en benefici dels nois i noies que estem educant. Tot plegat ho vehiculem a través de la funció tutorial.
TRETS D’IDENTITAT: Qui som?
Tot allò que fem i com ho fem configura uns trets d’identitat. VOLEM SER:
- Un centre educatiu per aprendre a viure i a conviure. Volem formar persones competents socialment, que facin seus els seus valors de la solidaritat i el respecte a la diferència. Que sàpiguen resoldre els conflictes a través del diàleg.
- Un centre educatiu obert a l’entorn. Volem que els nostres alumnes coneguin allò que tenen més a prop, el barri, per poder participar democràticament com a ciutadans en un futur immediat en la millora de les seves condicions de vida. Però, en el món actual, també entenem per entorn aquell que està més llunyà, de manera que els alumnes coneguin allò que passa al món i es preocupin per assumptes com per exemple el medi ambient, les malalties al món pobre o l’extensió dels règims democràtics a altres continents.