Info Adicional
Presentació
L'Institut inicia la seva activitat l'any 1987 i des de 1994 ocupa aquest edifici de disseny arquitectònic singular, que li confereix un aire modern i obert amb instal·lacions i equipaments adients a les necessitats pedagògiques i tecnològiques actuals.
Impartim els estudis d'ESO i Batxillerat, en les modalitats de ciències i tecnologia, i humanitats i ciències socials, i organitzada en una amplia oferta d'itineraris, amb la intenció de facilitar l'accés dels nostre alumnat a la Universitat.
La línia pedagògica és oberta i de nivell acadèmic consolidat, en un ambient de treball d'entesa, però també de rigor i exigència. La planificació, organització i funcionament de tots els aspectes relatius a les activitats i accions d'ensenyament – aprenentatge es fa des de l'experiència individual i la reflexió col·lectiva, per tal de donar resposta a les inquietuds i necessitats plantejades.
L'organització de totes les activitats educatives, en tot moment, té en compte:
- La valoració personal de l'individu
- La valoració del treball rigorós des de la comprensió, la tolerància, el diàleg i la reflexió.
- La diversitat de capacitats, interessos i possibilitats
Som conscients de la responsabilitat i els objectius que la tasca educativa implica. Responsabilitat i objectius que de ben segur són compartits per tota la comunitat educativa Vilatzara per tal d'aconseguir un jovent preparat i responsable, que sigui capaç de bastir, amb tot aquest bagatge de valors i coneixements, una societat millor.
Projecte educatiu
Objectius prioritaris del projecte educatiu són l‘èxit escolar i l'excel·lència educativa, mitjançant el desenvolupament de les capacitats de tots i cadascun dels alumnes com a principi fonamentador de l'equitat i garantia de la cohesió social.
Tenint en compte aquests objectius prioritaris i el que recull el document Ofensiva de país a favor de l'èxit escolar, destaquem els següents aspectes:
- El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu. En finalitzar l'ensenyament obligatori, s'ha de garantir el ple domini de les llengües oficials catalana i castellana.
- La inclusió educativa com a principi que regeix l'escolarització i l'atenció educativa de tots els alumnes.
- La innovació metodològica i didàctica a les aules per adquirir les competències bàsiques que han de contribuir al desenvolupament personal dels alumnes. Prioritàriament, les competències bàsiques dels àmbits lingüístic, matemàtic, cientificotecnològic, social, artístic, d'educació física i de la cultura i valors, i també les dels àmbits transversals digital i personal i social, per afavorir la continuïtat formativa.
- La lectura com a eix vertebrador dels aprenentatges en totes les àrees i matèries curriculars i la consolidació d'un temps de lectura independent, diària i reflexiva, que formi lectors capaços d'accedir al contingut de qualsevol text.
- Accions de dinamització lingüística i comunicativa en els àmbits acadèmics i d'interculturalitat per afavorir el plurilingüisme efectiu dels alumnes i incrementar el domini de les llengües a Catalunya d'acord amb el Marc europeu comú de referència.
- La personalització de l'aprenentatge per atendre les necessitats i característiques individuals de tots i cadascun dels alumnes, mitjançant l'atenció metodològica, l'orientació educativa i l'acció tutorial adequades.
- L'emprenedoria en totes les etapes educatives com a eina per a l'autoconeixement de l'alumne, per afavorir-ne la creativitat i la innovació.
- La cultura de l'avaluació i la rendició de comptes per millorar, a través de la planificació i el disseny d'estratègies d'autoavaluació fonamentades en el sistema d'indicadors, les avaluacions censals de competències bàsiques, l'avaluació diagnòstica i els indicadors de progrés del centre per a la priorització d'objectius en la programació general anual i en els processos d'aula.
- El creixement professional a través de la formació contínua orientada a les necessitats educatives dels alumnes, tot afavorint-ne l'autoformació en el centre a partir de la diagnosi de les necessitats del centre per transferir-les a l'aula.
- La implicació i el compromís de la família en l'escolarització i el seguiment de l'evolució acadèmica i personal de l'alumne a través de la carta de compromís educatiu i l'impuls d'altres estratègies, i també la participació en la vida del centre.
- La relació del centre i l'entorn per afavorir respostes integrals i comunitàries als reptes educatius, adequades al context, amb la col·laboració i el treball en xarxa entre els centres, els agents socioeducatius, les entitats del territori i el teixit productiu.